søndag den 29. maj 2011

Hvad er en ribkant?

For mig har en ribkant været en afslutning eller begyndelse der ligesom holdt arbejdet lidt sammen. Oftest blev den strikket på en pind et ½ eller et helt nummer mindre end den pind man brugte til resten af arbejdet. Når ribben var slut tog man ofte et antal masker ekstra ud (antallet afhang af modellen). Jeg har altid kunnet lide en tætsiddende "manchet" ved ærmerne og at halskanten blev holdt tæt og egentlig jeg også godt en rib i taljen, men faktisk også hvis trøjen sidden på hoften.

Da jeg for et par år siden strikkede Drops nr.116-18 og da jeg strikkede den opdagede jeg, at man slog rigtig meget op til rib, som man tog ind igen og skiftede så til tykkere pinde. Det gjorde uden at forstå det. Jeg besluttede at lave modellen efter opskriften for at se hvad det betyder. Forklaringen var bare at det var for at ribben ikke skulle stramme. Men er det ikke det der er formålet?

Når jeg har trøjen på irriterer det mig, at ribben er så løs.

Da jeg så nu ville strikke en ny cardigan fra Drops 130-33, huskede jeg det, men fór alligevel lidt vild, jeg fandt ikke det laveste maskeantal. Jeg slog 366 m op jeg kunne have nøjes med 284 m.  "Arb strikkes frem og tilbage på rundp fra midt foran. Slå 412-448-490-538-598-652 m (inkl 10 forkantsm i hver side) op på rundp 2,5 med Alpaca (højt m-antal for at ribben ikke skal stramme). Strik 1 p vrang fra vrangen. Videre strikkes der rib således fra retten: 10 kantm (strikkes ret på hver p til færdigt mål), * 2 r, 4 vr *, gentag fra *-* og afslut med 2 r og 10 forkantsm. Når arb måler 2 cm tages der 1 m ind i hvert vrparti, gentag indtagningen når arb måler 4 cm = 282-306-334-366-406-442 m. Fortsæt med rib 2 r/ 2 vr. Når ribben måler 6 cm byttes der til rundp 3. Strik 1 p ret fra retten samtidig som der tages 62-70-74-82-98-110 m ind jævnt fordelt = 220-236-260-284-308-332 m. "

I mit lille udklip af opskriften kan I se at der tages ind 2 gange i løbet af ribben - efter 2 og igen efter 4 cm også igen når ribben er slut.

Forstår nogen hvorfor de gør det? Hvad er det strikkemæssige eller modelmæssige formål?
Eller er det bare for at bruge mere garn?

På ærmerne fik jeg fundet det laveste maskeantal og ribben er blevet, som jeg synes rib skal være:


4 kommentarer:

 1. Jeg har det præcist som dig og fatter heller den store mængde masker i ribkanten. Jeg foretrækker en stram, fast rib, da det færdige resultat ellers i mange tilfælde bliver for slasket til min smag - men der er sikkert en eller anden fantastisk (design-mæssig) forklaring, som altså bare ikke er gennemskuelig for mig.
  Kh Karen

  SvarSlet
 2. Det var dog en underlig rib!
  Kan godt forstå du undrer dig.
  En rib skal absolut ikke være slasket, syntes jeg, men måske der er andre der er uenige? :-)

  SvarSlet
 3. Nej, det kan jeg godt nok heller ikke gennemskue. En rib skal være fast - måske ikke stram, men slaske må den altså ikke. Jeg kan godt lide at lave en kant i glatstrik med en række huller i midten, som kanten er bukket om i. Sådanne kanter laver jeg også altid med 1/2 - 1 nr. mindre pinde end selve arbejdet.

  SvarSlet
 4. Hejsa...Så du efterlyste hvordan man laver blomsterne du kan kigge forbi
  http:// byfogt.blogspot.com her har jeg lagt fremgangsmåden ind med billeder du skal lige et par indlæg ned :-) kun hvis du har lyst.Kram Else

  SvarSlet