lørdag den 15. februar 2014

Udflugt til Blicher-museet i Thorning

Når man er på ugekursus på Skals er der udflugt en af dagene og på vores kursus gik turen Blicher-museet i Thorning, vi havde fået at vide at vi skulle se en samling af gamle hjemmestrikkede sokker. Det lød ikke så spændende, men det blev faktisk en god oplevelse. Når man møder et engageret og vidende menneske, som fortæller bliver det altid interessant. Sådan en person mødte vi.

Hun fortalte at sokkerne er indsamlet af Annemor Sundbo som i 1983 overtog «Torridal Tweed og Ulldynefabrikk» i Kristiansand med 16 ton gamle strikkede uldarbejder har hun udviklet sig til at blive en af Norges ypperste strikkeeksperter. Hun har udgivet bøger om mønstre, hun har udstillet sin samling i mange land, holdt kurser og foredrag i store dele af Europa og USA - sågar i Kalahari i Botswana i Afrika.

Der var meget mening med de forskellige mønstre og de har rødder i f.eks. religion, men der er også beskyttelse i dem. Mønsterstrik var også godt fordi det giver et lag mere, som gør det strikkede ekstra varmt.
 
 
 Når de strikkede ting blev slidt strikkede man ny fod eller man lappede og stoppede man tingene, se f.eks. sokkerne med den blå fod.

Et dejligt møde og jeg tror jeg skal have fat i nogle af Annemor Sundbys bøger og generelt læse mere om strikningens historie.

8 kommentarer:

 1. Hvor sjovt. Det må være som at blive sluppet løs i en live udgave af 'strik med nordisk tradition' ;o) Jeg er imponeret over hvor godt man passede på sit strikketøj (nye fødder i sokker etc). Det er et spændende stykke kulturhistorie at lære om strikketraditioner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Mona - det har du ret i og det gav også mening for mig at genbruge det "gamle" skaft, det fejler jo ikke noget og uldedn var en knap ressource, da det var egne får, derskulle klippe, renses, kartes og spindes.

   Slet
 2. Godt I kom ned at se udstillingen, den er nemlig meget spændende. Der er foredrag af Annemor Sundbø nu på lørdag.
  Jeg håber du har haft en dejlig uge i Skals, mon vi skal høre lidt om hvad du har lavet?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var superspændende - jeg har fundet foredraget, så vil jeg se om jeg kan finde derop igen. Jeg har skrevet et par indlæg fra Skals, men jeg skulle måske have kaldt dem 1, 2 og 3.

   Slet
 3. Hvor spændende. Annemor Sundbø er meget spændende og underholdende. Var på Skals sammen med hende for maaange år siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Mette, det var spændende og hun er bestemt en dame jeg vil finde ud mere om.

   Slet
 4. Så lige linket: http://www.museumsilkeborg.dk/Nyheder_visningsside?Action=1&NewsId=180&M=NewsV2&PID=148

  SvarSlet
 5. Ja, det er spændende, jeg har lige siddet og læst lidt i bogen Islandsk strik, om at en "almindelig arbejdende kvinde" skulle strikke i hvert fald et par sokker om dagen!!
  Engagement og dedikation kan næsten gøre ethvert emne interessant, det er dejligt at møde personer, der brænder igennem :-)

  SvarSlet